Rosa Parks: la lluita contra el racisme

ALUMNE/A: Ariadna Sañas
GRUP CLASSE: 4t ESO A
DATA: 23/4/2015 - 7/5/2015

1. Fitxa tècnica del llibre:

Autor: Paola Capriolo
Títol: Rosa Parks: la lluita contra el racisme
Traductor/a: - (original en català)
Editorial: Vicens Vives // Cucanya Biografies
Lloc d'edició: Barcelona
Any d'edició: 2010
Pàgines: 156

2. Tema (Escriu, en una paraula o frase curta, el tema del llibre)

Biografia de l'activista pels drets civils dels afroamericans Rosa Parks, més un apèndix (de Gloria García Orellana) "Història dels afroamericans: la llarga lluita contra el racisme".

3. Argument

El llibre de Vicens Vives “Rosa Parks: La lluita contra el racisme” és una biografia de Rosa Parks. Així doncs, ens explica com des de petita, Rosa ha viscut en un entorn totalment racista (propi dels estats del sud dels Estats Units), on la gent de color no poden estudiar a les mateixes escoles que els blancs, no poden beure a les mateixes fonts públics, assentar-se als mateixos seients de bus, etc. Narra també la història de la seva família i de com l’ha inspirada. Un dia, cansada, agafa un autobús en que se li demana que s’aixequi del seient en que està per tal que s’hi pugui asseure un blanc, però Rosa, ja cansada del racisme que pateixen les persones de color, s’hi nega, sent així arrestada. Així comença la història de com es converteix en un símbol de la lluita contra el segregacionisme i la discriminació racial, inspirant a milers d’altres persones arreu del país a que s’uneixin a aquesta lluita, que ella segueix fins el final de la seva vida, quan per fi veu amb els seus propis ulls com tota la seva dedicació i esforços, efectivament, han valgut la pena.

4. Personatges (Lista dels personatges més importants del llibre, tot indicant la funció que hi tenen: principals, secundaris, aliats, adversaris...)

Rosa Parks: protagonista
Altres persones que es relaten a la biografia: Sylvester Edwards, Sylvester McCauley, Raymond Parks, Miss White, Martin Luther King Jr., Malcolm X.

5. Espai i temps (On transcorre habitualment l'acció dels fets que s'expliquen. En quina època històrica se situen els fets que s'expliquen.)

Als estats del Sud dels Estats Units, principalment a Montgomery, Alabama. 1913 - 2005; en ple moviment pels drets civils de la gent de color dels Estats Units.

6. Valoració personal (Què has après amb la lectura del llibre? Dóna tres raons per recomanar o no la lectura d'aquest llibre a altres lectors.)

Com a lectura, crec que té un caràcter massa literari quan no es tracta d'una narrativa sinó d'una biografia; al introduir-hi tot de flaishbacks i salts en el temps fa que sigui una lectura una mica confusa a vegades. El que m'ha agradat especialment, però, ha estat que, Rosa Parks, a part de l'objecte d'estudi de la biografia, és també una excusa per introduir tot d'altres temes - relacionats, és clar - que altrament, per exemple jo, no hauria sapigut introduir. Així doncs, d'un fet qualsevol i a vegades insignificant s'esplaia a explicar altres coses potser no relacionades amb Rosa Parks però sí amb el moviment.

Tot i ser una lectura perfectament comprensible per a qualsevol estudiant de 4t d'ESO, a vegades utilitza vocabulari específic i precís que potser no tothom compren, de manera que l'apartat de Glossari que hi ha entre la lectura i l'apartat d'activitats serveix de gran ajuda, com també l'apartat de Notes, en que s'expliquen algunes situacions que potser no queden clares en la trama. 

Finalment, he trobat d'immens interès l'apartat final, l'apèndix "Història dels afroamericans: la llarga lluita contra el racisme." Explica concisa però al mateix temps - si es permet la paradoxa - detalladament aspectes claus de la història dels afroamericans als Estats Units. Sobretot he trobat interessant les parts del final, a partir de ja el segle XX, però això és més que res pels meus interessos personals. 

Ara ja parlant de la biografiada, hi ha gent que diu que el paper de Rosa Parks en el moviment, i fins i tot la seva persona en sí, està molt sobrevalorat, i que en veritat no va fer tant per l'avenç dels drets civils de les persones de color. Jo, pel contrari, crec que potser és veritat que Rosa Parks no destaca per la seva aportació activa al moviment, però sens dubte destaca en la seva aportació passiva.

>> En tot moviment, insurrecció, revolta, etc., es necessita un símbol, una icona que els inspiri confiança i admiració. però també ha de ser algú amb qui la gent es pugui sentir identificada. Pensem ara en els Jocs de la Fam i el paper que té la Katniss en la revolta: no són els combats que guanyen el que la converteixen en l'heroïna de la revolució, és més, [ALERTA spoiler, llegiu sota la vostra responsabilitat] lluita ben pocs reals combats i l'últim en que es troba no acaba molt bé, que diguem, i tampoc se'n destaca el seu paper. [no més spoiler] És, doncs, el valor simbòlic que té més que les batalles que pugui haver lliurat o guanyat. En la lluita pels drets dels afroamericans, aquest símbol va ser Rosa Parks.

>> Així doncs, potser és veritat que a l'hora de la veritat Rosa Parks no va fer tant per la revolució de forma activa, però sí que ha de ser tant reconeguda com és o més pel que va aportar passivament al moviment.

Recomanaria aquest llibre, doncs, a qualsevol interessat en la vida de Rosa Parks o simplement en el moviment afroamericà pels drets civils, no importa l'edat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada